Batığın durumuna göre tel, bant ya da kombine yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerle yatağı bozulmuş ve ete gömülmüş olan tırnak yukarıya kaldırılarak tırnağın doğal uzaması sağlanır. Problemli tırnak periyodik olarak takip edilir. Tırnak kontrol altında uzadıkça hem batık hem de tırnak yatağı düzelir.
Tel ya da bant takılan kişi hiçbir acı hissetmeksizin günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir, istediği ayakkabıyı giyebilir, duş alabilir, spor yapabilir.
Doktor ya da podolog olmayan kişiler tarafından bilinçsizce yapılan uygulamalar anlık bir rahatlama sağlasa da problemi çözmez, hatta sorunu daha da büyütebilir.
Diyabetli kişiler için ayak bakımı dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alır. Çünkü vücut ağırlığını taşıyan ve büyük baskı altında kalan ayaklar, yaralanmalara en açık organdır.
Ayak sorunlarının çoğu, uygun olmayan ya da yetersiz ayak bakımı ve ayakkabı sorunları ile ortaya çıkar. Tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasırlar, kesik, ayakkabı vurması, yanık, parmak aralarında ve tırnaklardaki mantarlar en sık rastlanan ayak yarası sebepleri arasında yer alır.
Medikal ayak bakımında öncelikle ayağın muayenesi yapılır; kişinin ayağı ile ilgili problemler dinlenir, mevcut sağlık durumu ve günlük hayatı ile ilgili sorular sorulur, ayakkabıları kontrol edilir, basış bozukluğu/deformite durumunda bası analizine yönlendirilir, ortopedik tabanlık ihtiyacı değerlendirilir ve uygun tedavi planı çıkarılır.
Medikal ayak/tırnak bakımında kuru sistem kullanılarak, steril aletlerle tırnaklar doğru şekilde kesilir, ölü doku temizlenir, canlı dokuya dokunulmaz.
Yapılan araştırmalar ortalama yüz kişiden 85’inde bir ayak problemi olduğunu gösteriyor. Zaman içinde değişime uğrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonları, batık, nasır, siğil, tırnak-deri mantarı ve terleme ve kokuya neden olabiliyor. Düzenli bakım sayesinde problemler oluşmadan ya da büyümeden çözülebiliyor.
Tırnağın şeklini ve görüntüsünü bozan, bazı durumlarda kokuya sebep olan sıklıkla deri mantarının tırnağa bulaşmasıyla ortaya çıkan bir mantar türüdür.Tırnak mantarı tedavisi için ayak sağlığı bölümlerinde kalınlaşan mantarlı tabaka temizlenir ve sağlıklı tırnak dokusu ortaya çıkar. Hem sağlıklı tırnağın korunması hem de estetik ve sağlıklı bir görüntü için tırnak yüzeyi özel bir jel ile kaplanır. Periyodik bakım ile tırnağın uzaması ve mantarın tedavisi sağlanır.
Yanlış ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesimi, travmalar, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, tırnak yeme sonucunda el / ayak tırnaklarında oluşan şekil bozuklukları, tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak adlandırılır.çeşitli nedenlerle şekli bozulmuş tırnaklar tekrar şekillendirilerek tırnaklardaki deformasyonlar düzeltilir.
Deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşmalar nasır olarak adlandırılır. Kişinin canını yakan, yüzeydeki kalınlaşma değil, bu kalınlaşmanın aşağıdaki sinir ve dokulara yaptığı baskıdır. Baskı başlayıp, devam ettiğinde vücut otomatik olarak daha derinlerde olan kan damar ağı, sinirler, derinlerdeki deri katmanlarını korumak amacı ile yüzeyini kalınlaştırmaya başlar ve nasır oluşur. Buradaki deri kalınlaşmasının, ayakkabı veya herhangi başka bir baskıya maruz kalması ağrı oluşturabilir. Nasırlar; parmak üstleri, parmak araları, ayak tabanı, topuk altı ya da ve topuk arkasında oluşabilir. Genetik olarak ayak tabanı yüksek olan kişilerde nasır oluşma olasılığı daha fazladır.
Basış bozuklukları olan, gününün büyük kısmını ayakta geçiren kişilerde nasır problemi daha fazla görülür. Dar ayakkabılar, spor yaparken alınan darbeler nasır riskini artırır.
Özellikle tırnak altı nasırları çok can yakar. Nasır oluşumunun önlenmesinde en önemli unsur baskının ortadan kaldırılmasıdır.